MARIFOON
EXAMENS

Basiscertificaat Marifonie, Marcom-B certificaat, Marcom-B praktijk en GMDSS module

Is het basiscertificaat marifonie verplicht?

Ja, als u een marifoon of portofoon aan boord hebt. mag u die alleen gebruiken als iemand aan boord een bedieningscertificaat heeft. Voor een binnenvaartmarifoon is dat het Basiscertificaat Marifonie.

Corona en examen doen

De theorie- en praktijkexamens, gaan in ieder geval tot en met dinsdag 9 februari niet door. Examens die door de lockdown uitgesteld moesten worden in de periode van 15 december tot en met einde lockdown kunnen kosteloos worden ingehaald. Informatie ontvangt u via de mail.

Wat is het verschil tussen een binnenvaarmarifoon en zeevaartmarifoon?

In een binnenvaart marifoon is een ATIS nummer geprogrammeerd waardoor de marifoon aan alle eisen die aan een binnenvaartmarifoon gesteld worden, voldoet. Dat betekent dat verschillende functies zijn uitgeschakeld met als gevolg dat verschillende knoppen niet werken. Dat zijn de knoppen:  de knop H/L voor hoog-laag vermogen; de knop D/T watch voor dual of triple watch en de knop Distress voor digitale noodberichten. U kunt geen DSC berichtjes (SMSjes) versturen.

Is het verplicht een ATIS nummer te (laten) programmeren?

Ja, zonder ATIS nummer mag u de marifoon op het binnenwater niet gebruiken.

Hoe kom ik aan een ATIS nummer?

U moet uw marifoon bij Agentschap Telecom laten registreren. Dat kan alleen als u een Basiscertificaat Marifonie hebt. Als de marifoon geregistreerd is, krijgt u een callsign (roepnaam) en op basis ven het callsign wordt een ATIS nummer samengesteld.

Wat heb ik nodig voor een zeevaartmarifoon?

Voor het bedienen van een zeevaartmarifoon heeft u het certificaat Marcom-B (maritieme communicatie beperkt) nodig. Ook een zeevaartmarifoon moet bij het Agentschap Telecom geregistreerd worden. U krijgt dan een internationaal MMSI nummer. Met het MMSI nummer werken alle knoppen, dus ook de distress knop en u kunt digitale  (DSC) berichten versturen.

Wat is verplicht als ik op het binnenwater en op zee vaar?

Als u vaart met een pleziervaartuig (onder de 300 BRT) en geen radar aan boord hebt, helemaal niets. Het is niet verstandig want radio communicatie is wel een basisvoorwaarde voor veilig varen. Het beste is om twee marifoons aan boord te hebben, één voor het binnenwater en één voor zee.

Hoe zit met de marifoonplicht in België?

In België moeten alle vaartuigen van 7 meter of langer minimaal 1 marifoon/portofoon aan boord hebben.

Moet ik een cursus volgen om examen te kunnen doen?

Nee dat is niet nodig, maar zorg wel voor een goed cursusboek. Wij bevelen de Studiewijzer Marifonie en Marcom-B aan.